×

×

Osećate li hemiju?

Provera nivoa hemije u bazenu

 

Ukoliko ste vlasnik bazena, sigurni smo da znate koliko je održavanje važno…

 

Kako biste se na pravilni način brinuli za svoj bazen, morate savladati njegovu hemiju. Sigurni smo da vam to zvuči zastrašujuće, posebno ukoliko u vama budi sećanja na časove hemije u školi, ali ne brinite – uz naše uputstvo, sve ćete savladati očas posla.

 

pH

 

pH je skala koja meri kiselost, i kreće se na skali od 0 do 14. Ukoliko je pH vašeg bazena iznad sedam, voda u njemu je alkalna – ukoliko je ispod sedam, voda je kisela. Ako je pak pH bazena tačno sedam, onda je voda u celosti neutralna. Visoko-kisela voda može iritirati vaše oči i nos i oštetiti određene mehanizme vašeg bazena, dok voda koja je previše alkalna može biti mutna, umanjiti efikasnost hlora i iritirati vašu kožu. Idealni pH vašeg bazena trebalo bi da bude od 7.2 do 7.6, a možete je prilagođavati natrijum bisulfatom kako biste snizili vrednosti, odnosno natrijum karbonatom kako biste ih povećali.

 

ORP

 

Oxidation-Reduction Potential je mera oksidativnih osobina sredstva za dezinfekciju vode. Drugim rečima, ORP meri nivo sredstva za dezinfekciju u vodi, sa vrednostima koje se prikazuju kao milivolti, odnosno mV. ORP se često pominje u kontekstu pH ravnoteže, budući da pH vrednosti mogu uticati na vrednosti ORP. Nivo hlora u vodi koja je previše alkalna može smanjiti efikasnost hlora, što smanjuje nivoe ORP. Topla voda, u kombinaciji sa sunčevom svetlošću takođe može imati isti efekat. Idealne vrednosti ORP su između 650 i 750 mV.

 

Hlor

 

Mnogi ljudi su upoznati sa hlorom i njegovim neslavnim mirisom. Pored toga, moramo naglasiti da je hlor veoma bitna komponenta u hemiji vašeg bazena, budući da se dodaje kako bi sprečio rast algi, eliminisao bakterije i druge mikroorganizme. Postoje tri tipa mera za hlor – slobodno, kombinovani i totalni hlor. Slobodni hlor je onaj koji se nalazi u vašem bazenu kako bi neutralisao bakterije i zapravo predstavlja hlor čije vrednosti merite na redovnoj bazi. Kombinovani hlor je proizvod hlora koji neutrališe bakterije, zbog čega postaje ne-efikasan. Totalni hlor predstavlja meru slobodnog i kombinovanog hlora. Na kraju, moramo naglasiti da je prihvatljivi nivo slobodnog hlora od 1-10 ppm, dok je idealna vrednost na skali od 1-3 ppm.

 

Robot za bazen i provera hemije vode u bazenu

 

Cijanurska kiselina

 

Cijanurska kiselina (CYA) predstavlja stabilizator koji sprečava uništavanje slobodnog hlora sunčevom svetlošću. Štiteći slobodni hlor, CYA pomaže u smanjivanju količine hlora koju morate dodati svom bazenu, štedeći vam novac istovremeno. Idealni nivo CYA za bazene sa izloženošću suncem je do 50 ppm.

 

Alkalnost

 

Alkalnost nam prikazuje koliko je voda stabilna kada se radi o hemijskim promenama. Sada verovatno razmišljate o početku našeg teksta, gde smo pominjali pH vrednosti i mere iznad 7 na pH skali. Iako zvuče slično, alkalnost i pH su dve različite stvari. Kada testirate pH na skali od 0-14, odredićete koliko je kisela ili bazna vaša voda. Alkalnost se meri u ppm, a kada je u pravim rasponima, može vam pomoći da održite optimalni nivo pH, što će dalje omogućiti hloru da na pravi način ispunjava svoj zadatak. Idealni nivo alkalnosti je između 80 i 120 ppm.

 

Sve ove mere su važne za stvaranje optimalnog okruženja u bazenu i održavanje vode čistom i bezbednom za upotrebu.