×

7 stvari koje morate uzeti u obzir prilikom izgradnje bazena

Bazen sa drvenom platformom i stepenicama

 

Nakon opsežnog istraživanja, razmatranja, ćaskanja sa stručnjacima i sanjarenja, konačno ste se odlučili da izgradite svog bazen iz snova – čestitamo!

 

Sigurni smo da se nećete pokajati zbog svoje odluke i da ćete u svom bazenu užibati u godinama koje dolaze. S obzirom na to da izgradnja bazena od vas zahteva dosta vremena i novca, morate biti sigurni da ste u obzir uzeli sve veoma važne elemente. Kako bismo vam olakšali ovaj process, otkrivamo vam sedam stvari koje morate razmotriti  kada gradite bazen, kako biste u njemu maksimalno uživali.

 

Jedno od prvih pitanja koja morate sebi postaviti jeste ono koje se tiče materijala od kojih će vaš bazen biti napravljen. U ponudi je više opcija, a na vama je da odaberete onu koja se najviše uklapa sa vašim potrebama i željama.

 

Beton

 

Beton je jedan od najučestalijih materijala koji se koriste za konstrukciju bazena, sa veoma dobrim razlogom – lako se mogu prilagoditi, u zavisnosti od dostupnih dimenzija i željene forme, dok su takođe ekstremno dugotrajni – betonski bazen može vam potrajati nekoliko decenija, ako ne i duže od toga. Ipak, zbog svoje porozne prirode, betonski bazeni zahtevaju više održavanja i tretmana koji će sprečiti taloženje algi. Tokom vremena, verovatno ćete morati da osvežite gornji sloj svog betonskog bazena, posebno ukoliko želite da posedujete bazen sa slanom vodom. Na kraju, moramo naglasiti da je konstrukcija bazena od betona dugotrajna i da zahteva više vašeg vremena.

 

Beba pored bazena sa sigurnosnom ogradom

 

Fiberglas

 

Fiberglas je još jedan popularni materijal za izradu bazena, koji je sušta suprotnost bazenu kada se radi o poroznosti. Samim tim, on zahteva manje održavanja i hemikalija. Bazeni od fiberglasa se mogu konstruisati veoma brzo, tačnije za samo nekoliko dana. Stranice bazena se proizvode u fabrikama, dok se na licu mesta sklapaju, što ujedno predstavlja jednu od njihovih mana – dok vam beton donosi potpunu slobodu kada se radi o biranju oblika i dimenzija, fiberglas je tu sasvim ograničen.

 

Vinil

 

Još jedna opcija su bazeni sa vinilnim oblogama. Ovi bazeni dolaze sa slojem od vinila između vode i same strukture, koja je uobičajeno napravljena od čelika. Najveća prednost ovih bazena jeste njihova cena, koja je daleko pristupačnija u poređenju sa cenom bazena od fiberglasa ili betona. Jedina mana jeste ta što se vinilni sloj može oštetiti tokom upotrebe, te se mora zameniti na svakih nekoliko godina.

 

Lokacija

 

Lokacija je veoma važna, ne samo kada se radi o odabiru mesta za život, već i mesta za izgradnju bazena. Predlažemo vam da svoj bazen smestite na prostor koji je pod direktnom sunčevom svetlošću, daleko od vetra. Direktna sunčeva svetlost može vam pomoći u održavanju ugodne temperature vode, dok će izbegavanje vetra sprečiti isparavanje vode i smanjiti potrebu za dopunjavanjem. Pored toga, predlažemo vam da svoj bazen držite podalje od linija kanalizacije i drugih podzemnih cevi.

 

Oblik + dimenzije

 

Sa izobiljem opcija kada se radi o prilagođavanju bazena, možete pustiti svojoj mašti na volju kada se radi o obliku i dimenzijama. Uobičajeni oblici bazena uključuju pravougaone, ovalne i L-oblikovane, sa veoma dobrim razlogom: takvi bazeni su jednostavno idealni za različite tipove aktivnosti. Drugi stilovi su svakako opcija, a zavise od vaše estetike i budžeta. Imajte na umu sledeće: što je vaš bazen neobičnijeg oblika, to će vas više koštati. Kada se radi o dimenzijama, pre nego što odredite dimenzije bazena, uzmite u obzir veličinu prostora u kom će se nalaziti i proporcije.

 

Pristup i bezbednost

 

Kada planirate svoj bazen, veoma je važno da u obzir uzmete ljude koji će ga koristiti. Ukoliko će deca koristiti bazen, važno je da on bude konstruisan na lokaciji koju možete držati na oku sa više pozicija. Bazen i njegovo okruženje trebalo bi da sadrže alarme i kapije, kako bi sprečili pristup vodi ukoliko je to neophodno. Ako će stariji ljudi koristiti bazen, trebalo bi uzeti u obzir konstruisanje bezbednih i jednostavnih pristupa vodi.

 

Robot za bazen u akciji

 

Održavanje

 

Finalna stvar koju treba da uzmete u obzir kada planirate svoj bazen jeste njegovo održavanje kojim ćete morati da se pozabavite kao njegov vlasnik. To uključuje razmišljanje o robotima za bazen, koji vam umnogome olakšavaju taj proces, odabir filtera koji najviše odgovara vašim potrebama i tipu vode koji ćete koristiti. Robot za bazen je definitivno investicija koju bi trebalo ozbiljno razmotriti. Oni se veoma lako koriste, a pobrinuće se za održavanje vode u vašem bazenu, njegovog dna, zidova i vodene linije.

 

Verujemo da ćete uz ovu našu listu mnogo lakše doneti sve odluke koje se tiču izgradnje bazena i da ćete u njemu uživati duži niz godina!