×

Kako održavati temperaturu vode u bazenu tokom hladnijih dana

Održavanje temperature vode u bazenu

 

Kasno proleće i leto su naš omiljeni period u godini, jer tada možemo da se opuštamo i uživamo u našim bazenima…

 

Ipak, našem uživanju dolazi kraj, čim dnevne temperature počinu da padaju. Štaviše, brojni ljudi zatvaraju svoje bazene u večernjim satima kada temperature odu ispod 18 stepeni Celzijusa. Prema mišljenju mnogih, idealna temperatura vode u bazenu je između 28 i 30 stepeni Celzijusa, jer je dovoljno osvežavajuća, ali nije ni previše oštra. Kada se radi o deci, najbolja temperatura vode za plivanje je 30 stepeni Celzijusa, dok će im sve ispod toga biti previše hladno.

 

Zapravo, nije previše teško pronaći pravi balans između komforne temperature i rešenja koja neće od vas zahtevati veća ulaganja ili potrošnju električne energije. Ovog puta, otkrivamo vam nekoliko ideja za održavanje temperature vode u vašem bazenu, čak i tokom najhladnijih dana.

 

Pravljenje ograde ili sadnja žive ograde oko bazena

 

Instalirajte ogradu ili posadite žbunje oko svog bazena, kako biste sprečili prodor vetra i zarobili toplotu koja se u tom predelu nalazi.

 

Čišćenje prostora oko bazena

 

Uklonite sve što zaklanja sunčevu svetlost. Čak i tokom kasnijih meseci, sunčeva svetlost sredinom dana može zagrejati prostor oko vašeg bazena, posebno ako je zaštićen od vetra.

 

Solarna pokrivka za bazen u hladnijim danima

 

Koristite solarnu pokrivku između upotreba. Sunčeva svetlost je sjajan izvor topline, tako da vam predlažemo da svake večeri pokrijete svoj bazen, a preko dana dopustite pokrivki da upija sunčevu svetlost. Vaša pokrivka će na taj način upiti solarnu toplotu, dok će istovremeno sprečiti gubitak topline tokom večernjih časova, kada temperature počne da pada. Takođe, možete koristiti i mini pokrivke koje se lako sklanjaju onda kada želite da plivate.

 

Koriščenje tečne solarne pokrivke za bazen

 

Koristite tečnu solarnu pokrivku. Ovakve pokrivke traju otprilike mesec dana, a eliminišu potrebu za povlačenjem i pakovanjem svaki put kada želite da plivate. Zapravo, vaš bazen se hladi zbog evaporacije – voda napušta vaš bazen i odnosi značajni nivo energije sa sobom. Tečne pokrivke stvaraju veoma tanki, ne-toksični hemijski sloj na površini vode, sprečavajući površinsku evaporaciju, održavajući njenu temperaturu duže vreme.

 

Grejanje vode u bazenu tokom zime

 

Povežite svoj bazen sa grejačem. Ukoliko svoj bazen koristite samo vikendom, smanjite temperaturne postavke za osam do deset stepeni tokom radnih dana, a onda kada planirate putovanje, isključite ga u potpunosti. Imajte na umu da gašenje grejača zahteva daleko više električne energije za zagrevanje vode iz deficita, tako da je održavanje na optimalnom nivou najbolja stvar koju možete uraditi za sebe, svoj bazen i svoj kućni budžet. Još jedna opcija je kupovina toplotne pumpe, koja će temperaturu vode u vašem bazenu dovesti do savršenstva. Toplotne pumpe mogu biti energetski efikasne i tihe, mada se njihova efikasnost zasniva na temperaturama njihovog okruženja.

 

Instalacija tajmera za regulaciju temperature vode u bazenu

 

Instalirajte tajmer koji će vam pomoći da regulišete temperaturu vode, što će vam omogućiti da automatizujete i optimizujete temperaturna podešavanja. Tajmer najbolje radi sa gasnim ili električnim grejačima tokom najhladnijih dana.

 

Ovo su naši najbolji predlozi koji vam omogućavaju da koristite svoj bazen čak i onda kada je sezona plivanja zvanično gotova, u čemu će vam takođe pomoći i Maytronics robot za bazen koji će se pobrinuti da i bazen, i voda u njemu, uvek budu čisti i spremni za vas.