×

Kako pripremiti bazen za leto

Bazen okružen palmama

 

Sneg se konačno otopio, sunce se probija kroz oblake, zimski kaputi i kape su spakovani i ušuškani u dubinama naših garderobera i temperatura je porasla…

 

Svi već znamo šta to znači: lepo je vreme je odmah iza ugla! Ujedno, sada je savršen trenutak da pripremite svoj bazen za letnje zabave o kojima ste maštali sa toplom čokoladom u rukama, dok ste stajali pokraj prozora i posmatrali pahulje koje boje vaše okruženje u belo. Priprema bazena za leto može potrajati, ali ne mora biti teška, ukoliko pratite našu listu koja će vam pomoći da brzo i efikasno uradite sve što je potrebno:

 

Očistite pokrivač vašeg bazena

 

čišćenje prekrivača bazena

 

Pre nego što se upustite u avanturu čišćenja bazena i skinete njegov pokrivač, potrebno je da ga očistite. Uklonite svu prljavštinu i nečistoće koji su se na njemu nakupili tokom zime. Vodite računa da ne dopustite vodi koja se nakupila na njemu da upadne u bazen, jer je verovatno prljava. Ukoliko nemate prekrivač za svoj bazen, verovatno se svake godine pitate zašto ga niste kupili, jer znate šta vas očekuje sa prvim danima proleća.

 

Uverite se da u vašem bazenu ima dovoljno vode

 

dodavanje vode u bazen

 

Posle zimskih dana, dopunjavanje nivoa vode u bazenu je praktično nezaobilazna stavka. Zapravo, ne bi trebalo da praznite svoj bazen u potpunosti, osim to nije apsolutno neophodno.

 

Pripremite pumpu i filter

 

čišćenje filtera bazena

 

Sledeća stavka je čišćenje filtera - potrebno je da iz njih uklonite sve nečistoće i akumulirane otpatke, uz pražnjenje kutije skimera. Takođe, morate proveriti da li vaša pumpa za bazen radi ispravno i da li voda teče kroz filter. Istovremeno, uverite se da u crevima nema curenja, do kog može doći ukoliko je zimska temperatura gazila debeli minus i dovela do smrzavanja vode u cevima.

 

Proverite hemikalije u vašem bazenu

 

provera hemije u bazenu

 

Nakon zime, vašem bazenu je obično potrebno ozbiljno čišćenje. Proverite da li u vašem bazenu postoje vidljive alge i uklonite ih, a potom se uverite da je voda u bazenu bezbedna i zdrava. Predlažemo vam da uradite sveobuhvatan test hemije vašeg bazena, a trebalo bi da testirate:

 

  • Alkalnost (80 - 120 ppm)
  • PH (7,2 - 7,6)
  • Tvrdoća kalcijuma (150 - 250 ppm)
  • Hlor (1,0 - 3,0 ppm)
  • Cijanurska kiselina (30 - 50 ppm)
  • Algiacid (30 - 50 ppm)

 

Ukoliko neki nivoi nisu u svojim normalnim vrednostima, tretirajte svoj bazen odgovarajućim hemikalijama kako biste uspostavili ravnotežu.

 

Pokrenite svog robota za bazen

 

ubacivanje robota u bazen

 

Vaš robot za bazen je zimu proveo ušuškan u vašoj garaži ili ostavi, a sada je vreme da zablista i pokaže svoje umeće! Predlažemo vam da ga aktivirate nakon hemijskog testiranja vode i korekcije nivoa, ukoliko budu potrebne.

 

Okruženje vašeg bazena

 

čišćenje lisca iz bazena

 

Ne zaboravite da za leto morate pripremiti i okruženje svog bazena - podrezite neposlušne biljke i osvežite žive ograte, očistite perimeter bazena i uklonite sve predmete koji mogu predstavljati opasnost po vas ili vaše ukućane.

 

Obnovite svoju opremu

 

spreman bazen

 

Da li su vaše ležaljke i suncobrani preživeli zimu? Ako ne, obavezno ih zamenite pre otvaranja bazena. Čak iako su svi vaši komadi nameštaja za eksterijer u dobrom stanju, ponekad je dobro da ih osvežite nekim novitetima koji su u skladu sa trendovima nove sezone.

 

Razmislite o održavanju

 

održavanje bazena

 

Kada leto počne i vaš bazen postane sedište zabave, moraćete da održavate svoj bazen kako bi on uvek bio spreman za upotrebu. Redovno testirajte hemikalije u svom bazenu i koristite svoj robot za bazen kako bi voda bila besprekorno čista i bezbedna!