×

Stručni vodič: kako da proverite nivo hlora u svom bazenu

Robot za bazen i provera nivoa hlora u bazenu

 

U mnogima od nas, prva asocijacija na hlor su crvene oči nakon izlaska iz bazena i unikatni miris ove hemikalije…

 

Ipak, hlor je veoma važan sastojak za održavanje bazena, jer ga održava čistim i bezbednim. Dodavanje pravog nivoa hlora sprečava rast algi, bakterija i mikroorganizama u vodi, održavajući vaš bazen zdravim i spremnim za zabavu. U ovom vodiču, otkrivamo vam kako da proverite nivo hlora u svom bazenu.

 

Različiti tipovi testova

 

Testiranje vode u bazenu

 

Postoji nekoliko načina za proveru nivoa hlora u vašem bazenu – od test traka pa do digitalnih alata. Kada birate pravi test za vas, predlažemo vam da u obzir uzmete nekoliko faktora, kao što su tačnost, lakoća upotrebe i cena.

 

Jedan metod uključuje test trake koje potapate u vodu. One su obično vrlo pristupačne i jednostavne za upotrebu, a na sebi sadrže nekoliko blokova boja koje se menjaju u prisustvu određenih hemikalija.

 

Komplet za kućno testiranje vode u bazenu

 

Još jedan uobičajeni metod testiranja nivoa hlora u vašem bazenu je upotreba kompleta za testiranje, koji testira uzorke vode koristeći hemijske reagense koji nam prikazuju nivo prisutnog hlora koristeći poređenje boja. Ovaj metod je obično precizniji u odnosu na druge testove, dok je istovremeno jednostavan i pristupačan. Pored testiranja nivoa hlora, ovi kompleti oblično mogu proveriti i druge važne parametre u vašem bazenu, poput nivoa pH, alkalnosti i slično.

 

Učestalost

 

Termini za testiranje vode u bazenu

 

Preporučuje se da nivo hlora u svom bazenu testirate na svake dve do tri nedelje. Postoji nekoliko faktora koji vam mogu pomoći da odredite koliko često bi trebalo da testirate, uključujući godišnje doba, broj ljudi koji koriste vaš bazen i stepen do kog želite da razumete hemiju svog bazena. Pored toga, trebalo bi da testirate hemiju svog bazena posle svake oluje, jer velika količina kiše vrlo lako može poremetiti tu delikatnu ravnotežu.

 

Dodatni saveti:

 

Saveti i vodič za održavanje bazena

 

Ukoliko vam je teško da uporedite dobijenu boju vode sa standardnim vodičima testova, pokušajte da je stavite na parče belog papira – na taj način će se nijanse bolje razlikovati.

 

Obavezno proverite nivo hlora u svom bazenu ukoliko primetite bilo kakve promene u bistrini vode – nekoliko faktora može dovesti do mutne vode, a nivo hlora je jedan od njih.

 

Redovno proveravanje nivoa hlora u bazenu veoma je važan deo njegovog održavanja, što će povoljno uticati i na vašeg robota za bazen, koji je tu kako bi vam omogućio uživanje bez mnogo napora!