×

Sve što morate znati o održavanju bazena sa slanom vodom

So pored bazena sa slanom vodom

 

Vekovima unazad, ljudi uživaju u zdravstvenim beneficijama slane vode, posebno kada se radi o dobrostanju naše kože, kose i noktiju…

 

Ali, pored očiglednih prednosti, slana voda smanjuje potrebu za korišćenjem snažnih hemikalija za održavanje bazena, što neće samo uticati povoljno na vaše lično zdravlje, već će i održavanje bazena učiniti daleko jednostavnijim.

 

Sa više slobodnog vremena, budući da je održavanje vašeg bazena sa slanom vodom svedeno na minimum, možete zaista uživati u svom privatnom raju, svakog dana. Ovog puta, otkrivamo vam nekoliko jednostavnih koraka koje bi trebalo da preduzmete, ne samo kako biste sa lakoćom održavali vaš bazen, već kako biste se pobrinuli da maksimalno uživate u njemu.

 

Održavanje robota za bazen sa slanom vodom

 

Moramo napomenuti da se ovaj članak odnosi na bazene sa sistemima slane vode, ne na one sa morskom vodom. Pobrinite se da između ciklusa čišćenja izvadite svog robota iz slane vode i operete ga običnom.

 

Svakodnevno

 

Svakodnevno održavanje bazena sa slanom vodom

 

Ne brinite, nećete morati da čistite svoj bazen svakog dana. Preporučuje se da povremeno pogledate svoj bazen i uverite se da u njemu nema nekih većih nečistoća. Ukoliko primetite da nečistoće ili otpaci postoje, obavezno ih uklonite mrežom.

 

Nedeljno

 

Nedeljno održavanje bazena sa slanom vodom

 

Svaki bazen bi trebalo redovno čistiti jednom nedeljno, a mi vam otkrivamo korake koji će vam olakšati taj process:

 

  • Uklonite svu veću nečistoću iz bazena, poput granja, listova ili insekata
  • Aktivirajte svog robota za bazen koji će se pobrinuti za akumulirane alge, bakterije i sitnije nečistoće. Maytronics Dolphin robot za bazen se može programirati tako da se sam aktivira da čisti vaš bazen jednom ili dva puta nedeljno.
  • Proverite hemiju svoje vode i pobrinite se da sve hemikalije budu izbalansirane i u skladu sa prihvatljivim standardima.
  • Proverite filtere i uverite se da nisu zapušeni.

 

Mesečno

 

Mesečno održavanje bazena sa slanom vodom

 

Zahvaljujući vašem robotu za bazen, preostaje vam samo još nekoliko stvari za koje se morate pobrinuti. Jednom mesečno bi trebalo da proverite nivo soli u svom bazenu, koji bi trebalo da bude između 3000 i 3500 ppm. Pored toga, preporučljivo je da proverite nivo stabilizatora i kalcijuma takođe.

 

Na svaka tri meseca

 

Tromesečno održavanje bazena slanom vodom

 

Izvadite slanu ćeliju i očistite je od svih depozita i akumuliranih nečistoća, što će vam omogućiti da kvalitet vode u vašem bazenu bude na pravom nivou. Kada je vaša slana ćelija izvađena, potopite je u kiselinu, isperite i vratite nazad na mesto.

 

Sezonski

 

Sezonsko održavanje bazena sa slanom vodom

 

Ukoliko imate bazen na otvorenom, veoma je važno da ga pripremite za zimu na kraju letnje sezone. Aktivirajte svoj robot za bazen i temeljno očistite i vodu, i stranice i dno bazena. Potom, proverite hemijski balans i po potrebi ga prilagodite. Ukoliko je potrebno, ispustite svu vodu iz bazena, postavite svoj prekrivač i strpljivo brojte dane do sledećeg leta.

 

Najbolji roboti za čišćenje bazena sa slanom vodom

 

Posedovanje robota za bazen bilo koje vrste je beneficija samo po sebi. Ipak, kada se radi o bazenima sa slanom vodom, hemija je poprilično jednostavna za održavanje, tako da je njegova čistoća vaš glavni fokus. Sa robotom za bazen, održavanje čistoće postaje neverovatno jednostavan zadatak, jer robot obavlja praktično sav posao umesto vas. U nastavku otkrijte koji roboti za bazen su najbolji za bazene sa slanom vodom-

 

Dolphin E 40i

 

Možda najvažniji element bilo kog tipa bazena, a posebno onih sa slanom vodom, jeste posedovanje robota za bazen koji se može programirati. Dolphin E40i je napredni robot sa vrhunskim kontrolama koji se može podesiti da čisti vaš bazen svake nedelje, a može se kontrolisati uz pomoć MyDolphin™ Plus mobilnom aplikacijom. Njegovom višeslojnom filteru, koji će se pobrinuti za različite tipove nečistoća,  se veoma lako pristupa, dok PowerStream sistem mobilnosti omogućava ultimativnu navigaciju. Ovaj model robota je pogodan za bazene dužine do 12 metara, njihove podove, zidove i vodenu liniju.

 

Dolphin E 50i

 

Dolphin E50i nudi kompletno iskustvo održavanja bazena sa sasvim novim sistemima filtracije, čišćenja i četkanja. Ovaj robot za bazen će vam pružiti mogućnost uživanja u svim pogodnostima, u kombinaciji sa sistemom kojim se lako upravlja. Takođe, ovaj model poseduje nedeljni tajmer i mogućnost odabira ciklusa, može se kontrolisati MyDolphin™ Plus aplikacijom za telefon, a pogodan je za bazene dužine do 15 metara.

 

Dolphin S 300

 

Kada razgovaramo o robotima za bazen, efikasnost mora biti u centru naše pažnje. Dolphin S 300 ima višeslojni sistem filtracije sa aktivnim četkama koje će vaš bazen ostaviti blistavo čistim. Ovo je model koji je posebno pogodan za manje bazene, a može raditi do dva sata bez prekida. Dolphin S 300 takođe dolazi sa opcijom povezivanja sa MyDolphin™ Plus aplikacijom, uz opciju odabira ciklusa čišćenja.

 

Dolphin S 300i

 

Najbolja osobina ovog modela je njegova prilagodljivost i sistem koji olakšava njegovu upotrebu. Dolphin S 300i se može kontrolisati na različitim nivoima – na primer, on nudi opciju manuelnog upravljanja, različite programe čišćenja, pa čak i opciju odloženog starta, uz mogućnost povezivanja sa MyDolphin™ Plus aplikacijom za mobilne telefone. Na kraju, moramo naglasiti da je idealan za bazene dužine do 12 metara.

 

Dolphin M 600 Robotic

 

Ovaj robot za bazen je kreiran kako bi se sa lakoćom izborio i sa najvećim izazovima. Opremljen je najnaprednijim tehnologijama čišćenja, ima dualne aktivne četke i pogodan je za bazene dužine do 15 metara. Takođe, njime se može upravljati putem MyDolphin™ Plus mobilne aplikacije, dok filter dolazi sa indikatorom koji će vam reći kada ga morate isprazniti.

 

Dolphin M 700

 

Jednostavno se zavalite i opustite dok vaš Dolphin M 700 odrađuje sav težak posao umesto vas. Ovaj model će vam uštedeti vreme i trud, jer poseduje veoma jednostavan sistem upravljanja. M 700 robot za bazen dolazi sa opcijom povezivanja sa wi-fi i brojne, prilagodljive programe čišćenja, dok je takođe opremljen pametnim senzorom koji vas obaveštava o temperaturi vode u vašem bazenu. On će vam uštedeti struju, vrlo se jednostavno kreće po bazenu, dok, zahvaljujući svom dvoslojnom sistemu filtracije, sve površine ostavlja besprekorno čistim. Pogodan je za bazene dužine do 15 metara.

 

Kako robot za bazen funkcioniše

 

Robotski čistači bazena rade automatski, cirkulišu po bazenu i čiste vaš bazen na dva nivoa – vodu u vašem bazenu i površinu bazena, zidove i vodenu liniju. Napajaju ih električni motor i pumpa, uvlače vodu i filtriraju različite vrste otpada. Takođe su opremljeni naprednim četkama i peračima, tako da sa lakoćom uklanjaju bakterije i alge koje su se nakupile.

 

Bezbednost

 

Kada se pravilno održavaju i koriste, roboti za bazen su izuzetno bezbedni. Međutim, ne treba ih koristiti kada se u bazenu nalaze plivači.

 

Može li se popeti?

 

Da, naš robot za bazen se penje uz zidove vašeg bazena kako bi ih temeljno očistio.

 

Izvor napajanja

 

Robotski čistači bazena su povezani dugim i fleksibilnim kablom koji je kompatibilan sa standardnim, kućnim utičnicama. Za rad im je potreban nizak napon, što ih takođe čini sigurnijim i sprečava strujni udar. U tom smislu štede i energiju.

 

Cena

 

U poređenju sa drugim rešenjima, robotski čistači bazena mogu biti malo skuplji, ali oni su zapravo investicija koja traje mnogo godina i dugoročno će vam uštedeti novac na vodi i energiji. Postoji niz cena u skladu sa vašim specifičnim potrebama čišćenja bazena.